Συνταγές

Τυρόπιτα

Project Description

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 500γρ τριμμένη φέτα (ήπια γεύση)
  • 2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • Πιπέρι
  • 200γρ (1 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά Μανδρέκας
  • 50 ελαιόλαδο
  • 25γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά ή 30ml. Λιωμένο βούτυρο για το πασπάλισμα των φύλλων

Εκτέλεση:

Θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει το φύλλο από την κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή να το έχετε βάλει στο ψυγείο από τη προηγούμενη μέρα για να ξεπαγώσει.

Σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά το πράσο, μέχρι να μαραθεί και να πάρει χρώμα και νοστιμιά.

Προσθέτετε τη φέτα και αφού ανακατέψετε με το πράσο, ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα άνηθου – δυόσμου και λίγο πιπέρι. Αφήνετε για περίπου ένα λεπτό, αφήνοντας κάποια κομμάτια φέτας στέρεα, για να υπάρχει η υφή του υλικού στην τυρόπιτα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση για 15-20’ να κρυώσει.

Ανάβετε το φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λαδώνετε καλά ένα ταψί (22×35). Απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο, λαδώνετε και προσθέτετε άλλο ένα (ή δύο) από πάνω. Το τελευταίο φύλλο το αφήνετε αλάδωτο.

Στη κρύα γέμιση, ρίχνετε μέσα τα τρία αυγά και τα ανακατεύετε καλά ώστε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη γέμιση μέσα στη πίτα και την απλώνετε το μείγμα. Τοποθετείτε ένα φύλλο για να σκεπάσει την γέμιση και το λαδώνετε από πάνω. Μπορείτε να τοποθετήσετε και δεύτερο, αν θέλετε, πάλι λαδώνοντάς το από πάνω. Μαζεύετε όλες τις άκρες του φύλλου και κλείνετε τη πίτα καλά γύρω – γύρω.

Παίρνετε τα δύο τελευταία φύλλα, τα περνάτε πριν τα τοποθετήσετε είτε με ασπράδι αυγού είτε με λιωμένο βούτυρο και τα τοποθετείτε τσαλακωμένα από πάνω. Χαράζετε τα κομμάτια και βάζετε τη πίτα στον φούρνο με τους 180°C για περίπου 45 λεπτά.