Συνταγές

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι

Project Description

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ αλάτι
  • 200γρ (1 κεσεδάκι) στραγγιστό κλασικό Μανδρέκας
  • 1 1/3 κούπα ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • ½ κ.γ βανίλια σε σκόνη
  • ½ κούπα καλαμποκέλαιο
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα
  2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το αλάτι.
  4. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε τη μία κούπα ζάχαρης, τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το καλαμποκέλαιο και το ξύσμα και ανακατεύετε πολύ καλά.
  5. Ενώνετε τα δύο μείγματα και ανακατεύετε καλά με μια ελαστική σπάτουλα.
  6. Ρίχνετε προσεκτικά το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για περίπου 50 λεπτά.
  7. Παράλληλα, ρίχνετε σε ένα μπολάκι την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με το χυμό λεμονιού και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
  8. Όταν το κέικ είναι έτοιμο (θα πρέπει να το ελέγξετε με μια οδοντογλυφίδα), το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 10-15 λεπτά.
  9. Ξεφορμάρετε και περιχύνετε το κέικ με το σιρόπι που μόλις φτιάξατε.
  10. Όταν το σιρόπι απορροφηθεί, πασπαλίζετε το κέικ με λίγη ζάχαρη άχνη.